Foto: Peter Kristensson/Sverige Radio
Foto: Peter Kristensson/Sverige Radio
Nya EU-direktiv

Nya regler för värmeljusens aluminiumhållare

"Vi får inte längre betalt för att ta emot dem"
1:27 min

Tidigare har värmeljusens hållare av aluminium kunnat slängas i återvinningsstationernas behållare för metallförpackningar. Men sedan ett nytt EU-direktiv trädde i kraft tidigare i år så är inte det längre tillåtet.

– Just återvinningsstationerna är ju till för förpackningar och tidningar och när EU gjorde en tolkning om vad som är en förpackning så kom de fram till att hållarna till värmeljus inte ska räknas som förpackning. Det innebär att vi inte längre får betalt för att ta emot dem och vi måste ha täckning för de kostnader vi har, det säger Annica Dahlberg, informationschef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen FTI. 

Varje år säljs runt 300 miljoner värmeljus. Vart och ett med en liten hållare av aluminium, men trots att den nya tolkningen av reglerna har gällt ett tag så är det fortfarande vanligt att hållarna slängs i återvinningsstationernas behållare för metallförpackningar. Och nu inför jul så kommer därför FTI lägga kraft på att informera om vad som gäller. Annica Dahlberg igen.

– Vi går ut och informerar via medierna och kommunerna jobbar med att informera om att de inte ska läggas i hushållssoporna utan att de vill ha in dem till sina återvinningscentraler. Det bästa är att man tar kontakt med sin kommun för att få reda på exakt hur man ska göra, konstaterar Annica Dahlberg på FTI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".