Etanolpump E85 Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Etanolpump E85 Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Snart är etanol dyrare än bensin

"Prishöjning brukar inte leda till ökad försäljning"
1:50 min

Etanol, eller E85, kan snart vara ett minne blott. I början av december minskade nämligen skattesubventionen. I januari minskar den ännu mer och då blir etanolen dyrare än bensin.

Med så höga priser kommer allt färre att köra med etanol, säger Bengt Olof Johansson VD för Agroetanol i Norrköping:

– Det är rimligt och tro men det återstår och se. En prishöjning brukar inte leda till ökad försäljning i alla fall säger Bengt Olof Johansson VD för Agroetanol i Norrköping

År 2001 var dåvarande statsministern Göran Persson lyrisk i sin beskrivning av Etanolens alla fördelar när han inviger etanolfabriken i Norrköping.

Vid den tiden var politiker eniga om etanolens positiva fördelar. Några år senare fanns E85-pumpar på nästan varje bensinstation och försäljningen av etanolbilar tog fart. Men det stora genombrottet för etanol kom aldrig.

De kritiska rösterna som menade att etanolen bidrar till regnskogsskövlingen och driver upp matpriserna i världen blev allt fler. Och nu de senaste åren har försäljningen av etanol sjunkit. 

Billigare pris har varit en morot för att få fler att köra med etanol eller E85 men i och med att skattesubventionerna kommer att minska radikal i år och nästa år kommer etanol att vara dyrare än bensin.

Men det betyder inte slutet för etanolfabriken i Norrköping säger Bengt Olof Johansson.

– Rent ekonomiskt påverkar det oss ganska minimalt. Vi säljer väldigt lite etanol till Sverige redan från början och nu kommer vi att sälja ännu mindre till Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".