Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker för Östergötland på Arbetsförmedlingen. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
1 av 2
Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker för Östergötland på Arbetsförmedlingen. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Sören Wik, personalchef på bostadsstiftelsen Platen och Robin Alex, arbetsförmedlare i Motala. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
2 av 2
Sören Wik, personalchef på bostadsstiftelsen Platen och Robin Alex, arbetsförmedlare i Motala. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio

Arbetslösheten minskar inte - trots fler jobb

Arbetsmarknadsanalytikern: Efterfrågan inom bygg är stor
2:50 min

Antalet jobb ökar och många företag behöver anställa. Ändå minskar inte arbetslösheten, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

Anledningen är till viss del att kompetensen hos dem som söker jobb inte stämmer överens med vad företagen och andra arbetsgivare behöver. Det är något som märks tydligt för Sören Wik som är personalchef på allmännyttiga bostadsstiftelsen Platen i Motala.

– Generellt är det svårt att få folk med den kompetens som vi önskar till de tjänster vi annonserat ut på senaste tiden. Och det är på många olika befattningar, säger Sören Wik.

För att minska glappet mellan vad människor har för kompetens och vad arbetsgivarna behöver, ställs stora krav på människor att utbilda sig och på att utbildningarna utvecklas för att passa behoven.

– Att utbilda sig vidare i vuxen ålder kommer bli allt viktigare. Det behöver man jobba på för utbildningsväsendet är inte riktigt uppbyggt för det, säger Annelie Almérius som är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Östergötland.

En annan förklaring till att andelen arbetslösa består är att många nyanlända kommit till länet, men utan att få jobb. Arbetsförmedlingens prognos för 2016 visar dock på en trots allt ljusnande arbetsmarknad. Man räknar med att 3300 fler kommer att vara sysselsatta 2016 och det gör att Östergötland är ett av de län som växer starkast.

Lyssna på ljudklippen ovanför och nedanför artikeln för att få höra mer om Annelie Almérus och Sören Wiks bild av arbetsmarknaden i Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".