Skylt om videoövervakning på Blåklintskolan i Mjölby. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 4
Videoövervakad skola. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Förbudsskylt på skola. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
2 av 4
Lätt att vara obehörig på skolor, visar Sveriges Radios granskning. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
Skola. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
3 av 4
Ingen koll. Sveriges Radios reportrar vandrade omkring på skolor under lång tid utan att personal ifrågasatte varför vi var där. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
Klisterlapp för besökare på skola i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
4 av 4
Lapp vi fick efter 56 minuter på skolan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
#säkerskola

Trots dådet i Trollhättan - skolor har dålig koll på okända besökare

Mary Dahlin, rektor: Det är väldigt olyckligt
1:47 min

I nästan var femte skola kan obehöriga vistas utan att bli upptäckta av personal. Det visar en granskning Sveriges Radio gjort bland annat i Östergötland.

På en av skolorna i Östergötland, friskolan Internationella engelska skolan i Linköping, kunde vår reporter gå runt ostörd i lokalerna i nästan en timme innan en anställd tog kontakt.

Skolans rektor Mary Dahlin blev upprörd när hon fick reda på det.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt att du kunnat gå runt innan en personal sa någonting. Detta kommer jag naturligtvis nu att undersöka, säger Mary Dahlin.

Efter händelsen för knappt två månader sedan när en ung man gick in på en skola i Trollhättan och högg ner flera personer, varav tre dog, bestämde vi oss för att testa säkerheten i skolor landet runt.

En skola är ingen allmän plats utan besökare ska ha godkännande från rektor för att få vistas där.

Nio av Sveriges Radios lokala kanaler har låtit reportrar oanmält besöka några av de tio största grundskolorna i respektive bevakningsområde. Totalt besöktes 76 grundskolor. I Östergötland har vi besökt sju skolor i sex kommuner.

Vi vistades helt öppet i skolorna tills någon tog kontakt. Vi var en reporter på varje skola. På Internationella engelska skolan i Linköping var det lärare Torbjörn Eriksson som avbröt vår test efter 56 minuter.

– Är du besökare? undrade han.

På de sju skolorna i Östergötland tog det mellan sex minuter och en timme innan någon undrade vad vi gjorde där. På kommunala Ramunderskolan i Söderköping avslutades det oanmälda besöket efter 23 minuter.

– Får du hjälp av någon? undrade lärare Arne Klasén.

Och på friskolan Kunskapsskolan i Norrköping fick vi själva söka kontakt efter att ha varit 60 minuter i lokalerna. Skolans rektor Markus Brunfelt är inte nöjd med det.

– Förmodligen var du alldeles för trevlig och såg alldeles för ofarlig ut men det borde inte ha skett, säger han.

Bild
Bild

Så här har vi gjort undersökningen:

Obehöriga äga ej tillträde står det utanför skolan.


15 reportrar på tio P4-kanaler på Sveriges Radio gick under vecka 47 till grundskolor som tillhör de största i respektive län. Skolorna har, enligt statistik från Skolverket, mellan 297 och 1174 elever.

På skolorna gick vi in genom huvudingången eller det som uppfattas som huvudingången och sen rörde vi oss runt i skolan tills vi blev ifrågasatta eller utkastade.

Vi har inte, utan tillåtelse, gått in på skolor som har varit låsta eller som har haft skyltar om att obehöriga ej äga tillträde.

Vi har där ingen kommit fram varit på plats mellan 45 minuter och 60 minuter innan vi själva har letat upp någon att presentera oss för, om skolledning har funnits på plats, annars har vi åkt därifrån.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".