Driton Halili Foto:Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Driton Halili Foto:Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
#VÄGEN IN

Fortsatt svårt för utlandsfödda att få jobb

"Jag kan jobba, jag är frisk och jag vill jobba"
1:44 min

Det är fortsatt svårt läge på arbetsmarknaden för de östgötar som är födda utomlands. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen som presenteras idag.

Mer än var fjärde utrikesfödd person i arbetsför ålder i Östergötland saknar ett arbete. En av de drygt 8700 personerna är Driton Halili som kom från Kosovo till Sverige för 20 år sen. För två år sen blev han arbetslös när företaget han jobbade på flyttade från Norrköping. Han har en teknisk utbildning från sitt hemland men inom den branschen har han aldrig lyckats att få ett jobb här i Sverige.

– Jag har tekniskt gymnasieutbildning och är kontrolltekniker men jag har aldrig jobbat som det här. Jag har varit montör, lagerarbetare och städare, säger Driton Halili till P4 Östergötland.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror var 28,6 procent av de utrikesfödda östgötarna arbetslösa i november. Motsvarande siffra för svenskfödda är 5,8 procent och där har arbetslösheten minskat något jämfört med för ett år sedan. Bland utrikesfödda har den ökat en procentenhet samma period.

I tio av länets kommuner, bland annat i Motala, Finspång och Åtvidaberg saknar mer än var fjärde utrikesfödd jobb men sämst är situationen i Valdemarsvik där mer än varannan utrikesfödd är arbetslös. Östergötland har också en högre andel arbetslösa utlandsfödda än i övriga landet.

Driton Halili från Norrköping berättar att han vaknar tidigt varje morgon. Det första han gör är att slå på datorn för att leta efter lediga jobb, för ett arbete är det han verkligen vill ha.

–Jag kan jobba, jag är frisk och jag vill jobba. Det är viktigt, jobbet är allt.

Om #vägenin

#vägenin - P4 Östergötland granskar integrationen

Under året har rekordmånga flyktingar kommit till vårt län. Just nu handlar det om registrering och tak över huvudet. Men sedan då? Hur ska samhället klara integrationen? Hur har det gått för dom flyktingar som kommit tidigare? Med start 7 december och en tid framöver, granskar vi integrationsarbetet i länet. Möjligheter men också utmaningar.

Har du tankar om vad vi borde uppmärksamma? Lyckade projekt eller möten mellan människor som är värda att lyfta fram. Kontakta oss på radio@sverigesradio.se. Diskutera och följ vår rapportering på #vägenin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".