Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#säkerskola

Säkerheten höjs - skola låser dörrar

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 11.30
Mary Dahlin, rektor: Många av oss kommer från andra länder och är vana vid bevakning
(0:39 min)
Internationella engelska skolan i Linköping Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
På Engelska skolan i Linköping har man låst en av två entrédörrar efter att ha tagit del av Sveriges Radios granskning. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Peter Kälvehed, rektor, Söderportens skola Norrköping. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Svårt att låsa skolor, tycker Peter Kälvehed, rektor vid Söderportens skola Norrköping.

Internationella engelska skolan i Linköping låser nu en av sina två entrédörrar. Beslutet togs efter att skolledningen tagit del av vår granskning.

I nästan var femte skola kan obehöriga vistas under en längre tid utan att bli upptäckta av personal, det visar en granskning av närmare 76 svenska grundskolor som Sveriges Radio presenterar idag.

I Östergötland har våra reportrar gjort oanmälda besök på sju olika skolor. En av dem är Internationella engelska skolan, där vår reporter kunde gå omkring ostörd i nästan en timme innan en anställd tog kontakt.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt att du kunnat gå runt innan en personal sa någonting. Detta kommer jag naturligtvis nu att undersöka, sa rektorn Mary Dahlin när hon fick veta detta.

Ungefär samtidigt inträffade en incident på skolan och i kombination med Sveriges Radios granskning ledde det till beslutet att en av skolans två entréer ska hållas låst.

Annars är åsikterna om låsta dörrar skilda bland rektorer vi talat med efter våra oanmälda besök på sju skolor i länet.

Rektor Peter Kälvehed på Söderportens skola i Norrköping tror det skulle vara svårt att hålla låst.

– Skolan är väldigt lång och det finns inte en ingång utan 20, om det räcker. Och det går inte att sätta staket runt hela skolan som det är utomlands. Jag har varit i England och tittat på skolor. Där är det verkligen tillbommat, säger han.

Det vill du inte ha, eller?

– Nej, jag tycker inte vi ska behöva det. Men krävs det i framtiden så får vi väl börja fundera på det, säger Peter Kälvehed.

På Internationella engelska skolan i Linköping är rektor Mary Dahlin mer positiv till låsta skolor i Sverige.

– Många av oss kommer från andra länder och är van vid bevakning. Så för oss är det ganska naturligt att man kanske tänker lite annorlunda i framtiden, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".