Klädhängare på en grundskola. Foto: Sveriges Radio
1 av 3
Stängd skola. Lärarnas riksförbund vill att svenska skolor bara har en gemensam entré för att kunna kontrollera besökare. Foto: Sveriges Radio
Peter Kälvehed, rektor, Söderportens skola Norrköping. Foto: Christian Ströberg/Sverige Radio.
2 av 3
Förvånad. Peter Kälvehed, rektor vid Söderportens skola Norrköping är förvånad och bekymrad över att personalen inte är mer vaksam på utomstående besökare. Foto: Christian Ströberg/Sverige Radio.
Rektor Peter Kälvehed på Söderportens skola i Norrköping
3 av 3
Öppna skolor. Men nu vill lärarfacken höja säkerheten på svenska skolor. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
#säkerskola

Lärarnas riksförbund vill se fler låsta skoldörrar

Bo Jansson, Lärarnas riksförbund: Vem som helst ska inte kunna klampa in
1:38 min

Efter knivdådet på en skola i Trollhättan i höstas efterlyste de båda lärarfacken en diskussion om säkerheten. Men medan Lärarförbundet vill fortsätta ha en helt öppen skola vill Lärarnas riksförbund stänga till svenska skolor.

– En skola ska ha en gemensam ingång där man passerar som elev och personal och där man som besökare anmäler sig i en reception. Så är det på andra arbetsplatser, säger Bo Jansson, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund.

Så en låst skola är framtidens skola?

– Det är väldigt viktigt att skolan är en del av det öppna samhället. Öppenhet, men inte fysiskt vidöppet så vem som helst klampar in, säger Bo Jansson.

Sveriges Radio har under en vecka i månadsskiftet november, december besökt sammanlagt 76 grundskolor i Sverige med mellan 300 och 1100 elever för att se hur lång tid det tog innan någon kontaktade oss. Sju av skolorna ligger i Östergötland.

I nästan var femte skola kunde vi gå runt i upp till en timma innan vi själva gav oss till känna.

På Söderportens skola i Norrköping vandrade vi runt i 20 minuter bland elever och personal innan en lärare ifrågasatte vad vi gjorde där. Peter Kälvehed är skolans rektor:

– Sen det hände i Trollhättan har vi jobbat med krisplaner och med uppmärksamhet. Så jag blir lite förvånad att ingen säger något till dig, säger han.

Jaara Åstrand är ordförande för Lärarförbundet, hon vill ha en diskussion om skolsäkerhet men inte helt låsta skolor.

– Det är viktigt att se över rutiner men ändå bibehåller en öppen arbetsplats därför det är en del av det samhälle vi vill ha. Men det är uppenbart att det finns brister, säger hon.
Så här har vi gjort undersökningen:

Obehöriga äga ej tillträde står det utanför skolan.


15 reportrar på tio P4-kanaler på Sveriges Radio gick under vecka 47 till grundskolor som tillhör de största i respektive län. Skolorna har, enligt statistik från Skolverket, mellan 297 och 1174 elever.

På skolorna gick vi in genom huvudingången eller det som uppfattas som huvudingången och sen rörde vi oss runt i skolan tills vi blev ifrågasatta eller utkastade.

Vi har inte, utan tillåtelse, gått in på skolor som har varit låsta eller som har haft skyltar om att obehöriga ej äga tillträde.

Vi har där ingen kommit fram varit på plats mellan 45 minuter och 60 minuter innan vi själva har letat upp någon att presentera oss för, om skolledning har funnits på plats, annars har vi åkt därifrån.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".