Arbetsförmedlingen Foto: Studio CA Arbetsförmedlingen
1 av 2
Foto: Studio CA/Arbetsförmedlingen
Monica Ståhl. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
2 av 2
Monica Ståhl, arbetsförmedlingen, Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
#vägenin

Tolv företag vill hjälpa flyktingar till jobb

"Vi ska se till att öppna dörren för de som kommer nya till Sverige"
1:10 min

Tolv företag i Östergötland har hittills anmält sitt intresse till regeringens upprop, Sverige tillsammans, som går ut på att skapa praktikplatser till nyanlända flyktingar.

I oktober gick statsminister Stefan Löfven ut med uppmaningen att fler arbetsgivare ska ta ansvar för att hjälpa utlandsfödda ut på arbetsmarknaden.

– Vi ska se till att öppna dörren för de här personerna som kommer nya till Sverige och visa hur svensk arbetsmarknad ser ut, säger Monica Ståhl, som är chef på arbetsförmedlingen i Östergötland.

Enligt arbetsförmedlingens senaste siffror var mer än var fjärde utrikesfödd östgöte arbetslös i november. 

#Sverigetillsammans som är ett nationellt upprop från regeringen ska nu sätta fokus på frågan. Syftet är att få fler företag i landet att vara delaktiga och känna ansvar för att de personer som är födda utomlands ska komma in på arbetsmarknaden. Samtidigt får företagen en möjlighet att hitta den kompetens som de har haft svårt att hitta tidigare.

En särskild telefonlinje har öppnats dit arbetsgivare kan vända sig. Arbetsförmedlingens uppgift blir sedan att koppla ihop arbetsgivaren med rätt arbetssökande.

Uppropet som kom i början av oktober har hittills lockat tolv arbetsgivare att höra av sig till arbetsförmedlingen i Östergötland och det handlar om alla möjliga branscher berättar Monica Ståhl.

– Det är restaurang, inom IT, frisör. Ja, det är alla sorter. Det är inte så att det är inom en speciell bransch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".