Ett barn dricker välling och kollar i en bok.Foto: Alf Pergeman/TT
I Norrköpings kommun kan det ta upp till två år att få en plats på ett nattdagis. Foto: Temabild/Alf Pergeman/TT
Norrköping

Barnen kan få vänta i två år för nattdagisplats

"Vi är inte nöjda med de här väntetiderna"
1:13 min

Trycket på nattdagisplatser ser olika ut i länets kommuner. I Norrköping är efterfrågan stor och kötiden längst i länet.  

Nattdagisverksamhet är inget absolut krav men om det finns ett behov av det ska kommunerna sträva efter att kunna erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. I en enkät som P4 Östergötland skickade ut till regionens kommuner är det stora skillnader på efterfrågan och tillgänglighet när det gäller nattdagis. Hårdast tryck är det i Norrköping och i Motala.

I Linköpings kommun finns det två nattdagisverksamheter som har öppet dygnet runt och året om. I dagsläget har alla barn som är i behov fått en plats där men i Norrköping ser det annorlunda ut. Kommunen har fyra nattdagis och efterfrågan är så stor att barn som är i behov av en plats kan få vänta i upp till två år.

– Det har varit så här under en tid. Vi har svårt att få tag i personal och få fram lokaler, säger Birgitta Larsson, chef på barn och ungdom i Norrköpings kommun.

Ett ökat tryck finns även i Motala kommun som för tillfället har en enhet som erbjuder nattomsorg. Just nu väntar ett fåtal barn på att få en plats där eftersom efterfrågan stadigt har ökat. Eftersom det är så långa köer i Norrköping ska kommunen till våren utöka verksamheten med 10 platser för att få ner köerna.

– Vi är inte nöjda med väntetiderna men jobbar för att få ner dem och att hitta nya lokaler, säger Birgitta Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".