SFI-undervisning
Det är omöjligt att få tag i tillräckligt många SFI-lärare om behörighetskraven inte sänks, menar Karin Granbom Ellison (L). Foto: Oxana Källebrink/Sveriges Radio
Linköping

Liberalt kommunalråd: Sänk behörighetskraven för SFI-lärare

Karin Granbom Ellison (L): Vi har en annorlunda situation nu
1:14 min

Liberalerna var det parti som hårdast drev frågan om behöriga lärare, men i Linköping vill man nu frångå kraven när det gäller lärare i svenska för invandrare.

– Naturligtvis är det viktigt med behörighet, särskilt i vissa moment, men nu har vi en annorlunda situation där det kommer väldigt många som framförallt ska få undervisning i svenska. Och vi kan inte få fram behöriga lärare på så kort tid, säger Karin Granbom Ellison (L) kommunalråd och ordförande i bildningsnämnden i Linköping.

Under den gångna hösten har antalet nyanlända elever på det gymnasiala språkintroduktionsprogrammet i Linköping fördubblats.

I början av terminen hade man hand om 150 elever, men idag är antalet närmare 300. Och då räcker de behöriga SFI-lärarna helt enkelt inte till. 

– Vi behöver titta på om det finns annan personal som kan ge stöd. Exempelvis skulle lärare som är behöriga i svenska två kunna gå in och ta delar av det som behöriga SFI-lärare gör idag.

Målet är också att ha en beredskap för 1000 platser för nyanlända på gymnasiet om två år. Men enligt Granbom Ellison är detta bara möjligt om också lärare utan rätt behörighet får lov att rycka in.

Idag går de flesta elever på språkintroduktionsprogrammet på de kommunala gymnasieskolorna. Men Karin Granbom Ellison skulle gärna se att friskolorna tog emot fler nyanlända.

– Vi behöver vara väldigt många som är med och bidrar i den här situationen om det är många som kommer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".