Ridskolechef Cecilia Strömberg på Hageby ridskola i Norrköping. Står i stallgången med en häst framför sig. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Ridskolechef Cecilia Strömberg. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Cecilia Strömberg, Jonna Jansson, Natalie Forsbeck, Emma Nilsson, Tuva Strömberg och Emma Karlsson. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Stalltjejer. Cecilia Strömberg, Jonna Jansson, Natalie Forsbeck, Emma Nilsson, Tuva Strömberg och Emma Karlsson. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Norrköping

Satsning på säkrare stalljobb förlängs

Ridskolechef: Vi fick mycket tips och idéer
1:30 min

Arbetsmiljöverkets granskning av risker och arbetsmiljö på ridskolor och andra anläggningar inom hästnäringen kommer att fortsätta i ytterligare två år.  

Under det gångna året har Arbetsmiljöverket gjort en särskild satsning på inspektioner av stall och ridanläggningar. Bakgrunden till satsningen var bland annat att det är lätt att skada sig under arbete med hästar och att många som jobbar i branschen är unga.

Enligt Arbetsmiljöverket har inspektionerna mötts av uppskattning av hästnäringen och nu förlängs alltså satsningen i ytterligare två år. 

En av dem som har goda erfarenheter av Arbetsmiljöverkets inspektioner är Cecilia Strömberg, ridskolechef på Hageby ridskola i Norrköping.

– Vi fick mycket tips och idéer och mycket hjälp.

Ni var bland de första som fick besök. Har ni kunnat hjälpa andra?

– Ja, kollegor har kontaktat mig och bett om hjälp och undrat vad de frågar om och vad de tittade på och sådana saker. Det har varit väldigt positivt, säger hon.

Sammanlagt har inspektörer från Arbetsmiljöverket besökt cirka 500 arbetsplatser i landet där unga mellan 13 och 18 år arbetar och vistas.

Nu ska dock arbetet med just hästarbetsplatser lyftas ut till en egen inspektionsinsats och orsaken är bland annat det positiva gensvaret från branschen, säger Per Johansson, sektionschef på Arbetsmiljöverket region Öst.

– Branschen i sig har ju svarat upp väldigt bra genom att göra insatser. Man har tagit fram handböcker, skrivit egna checklistor till stöd för dem i branschen som inte har så bra kunskap om det här.

Och nu blir det en fortsättning?

– Ja, nu plockar vi ut just hästnäringen särskilt och gör ett projekt på det som är tvåårigt. Både för att vi ska få göra färdigt projektet och för att så många som möjligt ska få besök av oss, säger han.

På Hageby ridskola är Jonna Jansson en av tjejerna som ofta är i stallet. Hon berättar vad man ska tänka på när man leder in en häst från hagen.

– Tvåhandsfattning. Och man sätter grimskaftet igenom grimman ifall hästen skulle dra iväg. Alltså man lär sig från början så man har bra koll på hästen. Så det inte händer någonting när man håller på med den, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".