Nödraket. Henrik Montgomery/ TT
Nödraketer får bara användas om någon verkigen är i nöd. Foto: Henrik Montgomery/ TT
Östergötland

Sjöräddningen: Skippa nödraketerna i kväll

Sjöräddningssällskapet vädjar nu till allmänheten om att inte använda nödraketer som fyrverkerier. Risken är att en räddningsinsats sätts igång helt i onödan.

– Falska sjöräddningslarm kostar stora resurser. Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs. Förutom de onödiga kostnaderna tar falsklarmen även resurser från skarpa sjöräddningsfall, där människor kan befinna sig i livsfara, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Nödraketer är avsedda att enbart användas vid stora fara. Ändå skjuts det varje upp ett antal helt onödan. Av de 68 larm som orsakats av nödraketer hittills i år har enbart ett fåtal rört människor som verkligen varit i fara. 

– Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte. Det bästa sättet att kassera utgångna nödraketer är att höra av sig till polisen som kan berätta om hur du ska gå till väga. Även återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Under de senaste åren har thailändska papperslyktor blivit allt mer populära. Tyvärr kan de lätt misstas för nödraketer så de som planerar att skicka upp papperslyktor ute i skärgården rekommenderas att meddela  Sjö- och flygräddningscentralen i förväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".