Jan Angner, Bråvallaskrinnare.
1 av 3
Jan Angner, Bråvallaskrinnare. Foto: Lotta Ederth/Sveriges Radio
Spricka i isen vid Öbonäs, Ensjön.
2 av 3
Sprickan vid strandkanten på Ensjön gör att en van åkare bedömer tjockleken till 10 cm. Foto: Lotta Ederth/Sveriges Radio
Några Bråvallaskrinnare på Ensjön.
3 av 3
Några Bråvallaskrinnare på Ensjön. Foto: Lotta Ederth/Sveriges Radio

Tunna isar trots ihållande kyla

"Det går att åka på Lövstadsjön och Göta Kanal"
1:35 min

Isarna börjar lägga sig i länet efter en period med minusgrader, men än så länge är det många östgötska sjöar som bara är delvis isbelagda. 

Föreningen Bråvallaskrinnarnas medlemmar är nu i dagarna ute och kollar isstatusen runt om på några av länets sjöar. Hittills har man sett att de lite grundare Kolmårdssjöarna har tjockare is än de flesta andra.

Skridskofantasterna har också testat bland annat Göta Kanal och Lövstadsjön och där finns det åkbar is. 

– Men på flera av sjöarna söder om Norrköping är isen tunnare och överallt ligger ett tunt snölager, säger Jan Angner, ordförande i Bråvallaskrinnarna. 

Ytterligare några dagars kyla kommer att få flera isar i länet att lägga sig, spår han, men tror att det kommer att dröja minst till februari innan det går att åka i ute skärgården, sånär som på ett undantag:

– Svensksundsviken är ju en stor grund yta, inte mer än 1,5 meter djup. Där har vi åkt intill kanten och där lägger isen sig snart, avslutar Jan Angner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".