Händer som skriver. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Östergötland

Lärarbristen har drivit upp lönerna

"Många byter arbetsgivare vilket är en ny trend"
1:26 min

Bristen på lärare i Sverige har drivit upp lönerna under hösten. Ingångslönen för nyutbildade lärare är på en del håll över 30 000 kronor i månaden.

– För några år sedan fick man ta de jobb som fanns men nu har man möjlighet att välja mellan de bästa lönerna, säger Janne Berlin Lundeberg som är ombudsman på Lärarförbundet.

Han tycker att det är bra att det äntligen börjar bli lite bättre nivåer på ingångslönerna, och enligt honom har Lärarförbundet fått många frågor från medlemmarna om lönenivåer under hösten.

– Det har varit många som har hört av sig och frågat om löner för att de ska byta arbetsgivare, och det är en trend som vi inte sett tidigare, säger Janne Berlin Lundeberg. 

Nu ligger lärarnas löneökningar över andra grupper på arbetsmarknaden. Men nu när lärare allt oftare byter arbetsplats kan det också få en negativ effekt för elever och på undervisningen, säger skolpersonal Sveriges Radio pratat med. Janne Berlin Lundeberg på Lärarförbundet håller med.

– Det kan påverka kontinuiteten, vilket kan vara en baksida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".