Vretagymnasiet Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
Vretagymnasiet Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
Linköping

Elever känner sig kränkta - kritik riktas mot Vretagymnasiet

"Kränkningar överhuvudtaget är naturligtvis allvarliga"
1:36 min

Skolinspektionen riktar kritik mot Vretagymnasiets hästskötar- och ridsportslinje utanför Linköping efter att elever uppgett att de känner sig kränkta av lärare. Inget unikt för Vretagymnasiet, menar rektorn.

I intervjuer med elever som Skolinspektionen har gjort framkommer det att elever upplever sig ha blivit kränkta av lärare när vissa elever favoriseras, medan andra elever blir nedtryckta. 

– Kränkningar överhuvudtaget är naturligtvis allvarliga. Om det förekommer att personal kränker elever så kanske det ska uppfattas som särskilt allvarligt, säger Gunnar Olausson är chef för Skolinspektionen i Linköping.

Enligt vissa elever så ska lärare på Vretagymnasiet fällt nedlåtande kommentarer mot eleverna.

Elisabeth Bringer Hallberg, rektor på Vretagymnasiet, tror inte att elever som upplever att vuxna favoriserar vissa elever, är något unikt för Vretagymnasiet.

– Om du frågar en större elevgrupp på vilken skola som helst så kommer alltid någon eller några att svara att de tycker att andra favoriseras. Nästan oavsett hur du beter dig kommer någon känner sig förbisedd, säger Elisabeth Bringer Hallberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".