Foto: Arlette Jarl/Sveriges Radio
Foto: Arlette Jarl/Sveriges Radio
Östergötland

Rekordlågt oljepris märks inte när du tankar

"Idag tjänar oljebolagen pengar på sina bensinstationer"
1:29 min

Priset på råolja är rekordlågt just nu, men de låga priserna märks inte speciellt mycket på bensinnotan. De stora vinnarna är istället oljebolagen som gör rekordvinster på sin drivmedelsförsäljning.

– Det är en lönsam marknad idag. De bolag som kommenterade sina senaste rapporter säger att de idag tjänar pengar på sina bensinstationer. Så har det inte alltid varit, säger Ulf Svahn som är vd för branschorganisationen Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI).

Sedan 2008 har råoljepriserna minskat med omkring 70 procent. Men även om oljebolagen har gjort rekordresultat hävdar Ulf Svahn att det inte är de som är de verkliga vinnarna.

– Det största vinnaren hittills är den svenska konsumenten, säger han.

Och visst kan enskilda konsumenter räknas in bland vinnarna, men frågan är om de kan räknas som de största vinnarna. För även om råoljepriset sjunkit med drygt 70 procent sedan 2008 har bensinpriset inte sjunkit i samma takt. Det har minskat med omkring 20 procent under samma period.

Bland de riktigt stora vinnarna kan vi räkna in oljebolagen som under perioden har fördubblat bruttomarginalen på drivmedelsförsäljningen, alltså det som blir kvar efter produktkostnad, skatt och moms.

Men deras förbättrade resultat är helt rimligt, menar Ulf Svahn, eftersom de hade mycket dåliga resultat några år tidigare.

– Det var en period med mycket dålig lönsamhet och det kan man inte ha i ett längre perspektiv. Det är fullständigt rimligt att bolagen på den svenska marknaden tjänar pengar på den verksamhet de håller på med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".