Ett provisoriskt flyktingläger med uppsatta armétält i Rinkaby utanför Kristianstad 30:e juni 1992, för de jugoslaver som flytt undan balkankriget. Foto: Staffan Löfstedt / SvD / TT
1 av 3
Flyktingarna från kriget på Balkan på 90-talet kom snabbt in i det svenska samhället. Bilden från flyktingläger i Rinkaby utanför Kristianstad i juni 1992. Foto: Staffan Löfstedt / SvD / TT
Jens Lotterberg, Arbetsförmedlingen. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
2 av 3
Integration kan försenas på grund av bostadsbrist och att enklare jobb försvunnit, anser Jens Lotterberg, utredare på Arbetsförmedlingen.
Tahiba Mlivic´. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
3 av 3
Tahiba Mlivic´ tyckte inte att skillnaderna mellan det bosniska och svenska samhället var så stora. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
#vägenin

Brist på bostäder försvårar integration

Jens Lotterberg, Arbetsförmedlingen: Inom många sektorer har vi en besvärande brist på arbetskraft
2:00 min

Bostadsbrist och att många enklare jobb försvunnit kan göra det svårare för flyktingar att etablera sig i Sverige idag. Detta trots att det nu råder brist på arbetskraft inom många områden. 

En rapport från Länsstyrelsen i Östergötland visar att det behövs byggas cirka 1500 nya bostäder varje år fram till 2030 för att få en bostadsmarknad i balans och en fungerande integration.

Jens Lotterberg, utredare på Arbetsförmedlingen, gör jämförelsen med den stora grupp om runt 80 000 flyktingar som fick uppehållstillstånd i Sverige efter att flytt rån kriget på Balkan i början av 90-talet, främst från Bosnien-Hercegovina.

– Idag betyder bristen på bostäder en senarelagd integration. Det betyder att man blir kvar på anläggningsboendet under en längre tid, säger Jens Lotterberg.

Tio år efter att flyktingarna från det forna Jugoslavien kom till Sverige hade drygt 70 procent jobb.

Även idag i Östergötland har en stor del av de yrkesverksamma som är födda i Bosnien jobb. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som P4 Östergötland tagit del av.

Att bosnierna kom till Sverige i en djup lågkonjunktur kan ha bidragit till att integrationen gick så bra, för när högkonjunkturen kom kunde de svenska och var rustade för arbete, säger Jens Lotterberg.

– Det var ingen som tyckte det var så bråttom att få dem i arbete, utan de hade tid att lära sig språk och etablera sig i samhället, säger han. 

Idag har vi en högkonjunktur när det kommer många flyktingar, vad tänker du om det?

– Inom många sektorer har vi en besvärande brist på arbetskraft, framför allt gäller det högutbildad arbetskraft, men också yrkeserfaren arbetskraft. Ur den aspekten är förutsättningarna väldigt goda. Men enklare jobb som fanns tidigare har försvunnit, säger Jens Lotterberg.

Nationalekonomer pekar på att tidigare decenniers arbetskraftsinvandring från forna Jugoslavien lade grunden till att flyktingarna från Balkan snabbt kom in på arbetsmarknaden.

Men också att det då fanns bostäder, att svenska utbildningssystem, arbetsförhållanden och näringsliv var jämförbara mellan Bosnien och Sverige.

Tahiba Mlivic´, som var postkassörska i Bosnien och som i Sverige jobbat på Ericsson och drivit affär i Norrköping, håller med om det:

– Det var nästan samma sak att jobba i Sverige som i före detta Jugoslavien, säger hon.

Nyckeln till det nya samhället var, då som nu, språket , säger Tahiba Mlivic´och minns att det var svårt till en början-

– Jag kom ihåg de första ord jag hörde och det var "tack så mycket". Jag tänkte vad betyder det, säger hon och ler åt minnet.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".