Amanda Larsson, Linköping, instruerar sina lagkamrater Foto: Alexander Rudensten/sverigesradio
Amanda Larsson, Linköping, instruerar sina lagkamrater Foto: Alexander Rudensten/sverigesradio
Innebandy

Jämnare än väntat när Linköping vann

"Vi kan mycket bättre"
3:45 min

Gästande Falun såg på förhand ut som en enkel match för hemmalaget Linköping. Men efter två perioder stod det 3-3 och matchen slutade 5-4.

Det var jumbon Falun som var på besök i Folkungahallen, ett lag som under säsongen än så länge bara mäktat med en vinst på 15 spelade matcher. Hemmalaget kom i sin tur från en knapp förlust mot topplaget Pixbo, en match som definitivt gav mersmak.

Men matchen blev nog inte som många på förhand trodde, för efter slarv på mittplan av hemmalaget kunde bortalaget genom 18-åriga Anna Dömstedt göra 1-0 bakom en utlämnad Matilda Östlund Visén i hemmamålet. Det var dock ett mål som inte riktigt stämde med matchbilden, eftersom det var hemmalaget som såg mest av bollen.

– Vi hade mestadels boll och de kom i sina farliga kontringar och det hade vi koll på sen förra matchen och matcher de spelat mot andra lag. Vi visste att de har farliga vassa kontringar, frilägen som de gjorde mål på idag till exempel. Vi är inte nöjda här, absolut inte, men vi tar med oss tre poäng idag och det får vi absolut vara nöjda med, i alla fall. Men vi kan mycket bättre och ställer högre krav på varandra och det gör jag själv på mig också, säger målvakten i hemmalaget Matilda Östlund Visén.

Den andra perioden fortsatte med samma mönster, hemmalaget hade bollen och bortalaget kontrade. Skillnaden var att, även fast hemmakaptenen Anna Wiman brände en straff, så var det hemmalaget som tog ledningen med 3-2 efter 13 minuters spel genom Maja Liljeroth. Dock kvitterade bortalaget bara tre minuter senare genom den unge Anna Dömstedt.

Tredje perioden var det hemmalaget som tog tag igenom att efter sex minuters spel göra 4-3 genom Maja Liljeroth, som gjorde sitt andra mål för eftermiddagen. Sedan kom även 5-3 mål från hemmalaget genom backen Julia Sidklev Persson. Efter cirka 13 minuter spel i perioden fick de också chansen att stänga matchen när en bortaspelare drog på sig en utvisning. Men det numerära överläget blev fruktlöst och istället kunde Falun reducera genom ett riktigt flippermål. Dock var det bara 45 sekunder kvar att spela när reduceringen kom, vilket gjorde att hemmalaget kunder hålla ifrån.

– Sista målet gör jag en kanonräddning i det första läget, andrabollen tar på om det är deras forward eller vår back och in. Hade oflyt idag, tror många i laget kände så, bollen studsade inte riktigt vår väg, säger en måttligt nöjd Matilda Östlund Visén i hemmalaget.

Vinsten gav ökad slutspelsvittring för hemmalaget, som nu sätter press på lagen runtomkring i tabellen att också vinna sina nästkommande matcher.

– Vårt primära mål är ju att hålla oss kvar, men det är ju klart att jag tror alla skulle vilja spela ett slutspel. Men vi är ju nykomlingar och har ju inte den erfarenheten som kanske krävs för att man ska kunna sikta mot ett sånt mål. Men det är väl klart att har vi läge så går vi ju för det, man kan ju inte ställa in skorna, men primära målet är ju att hålla oss kvar, säger Matilda.

Nästa match för Linköping är borta mot Karlstad som just är ett av lagen som konkurrerar med hemmalaget om en av slutspelsplatserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".