Norrköpings hamn Foto: Sofia Strindvall / Sveriges Radio Östergötland
Ett argument mot planerna var att Norrköpings hamn är anpassad för fraktfartyg inte passagerarfärjor. Arkivfoto: Sofia Strindvall / Sveriges Radio Östergötland
Norrköping

Nej till flytande flyktingboende

Norrköpings kommun har nu definitivt sagt nej till att upplåta plats i hamnen för ett fartyg som skulle fungera som boende för upp till 1 200 flyktingar.

Det är företaget Accumul8or Invest AB som sett Norrköpings hamn som en av flera möjliga platser för ett flytande flyktingboende.

När det kommunala bolaget Norrköping hamn fick förfrågan blev svaret blankt nej. Enligt vd:n Patrik Åman skulle en sådan lösning äventyra hamnutbyggnaden.

Han sa också att även om själva idén om asylboende på vatten är bra, skulle det krävas enorma anpassningar i en hamn som i vanliga fall inte tar emot färjor.

– Det handlar inte bara om en kajplats utan om mycket, mycket mer. Det krävs att vi bygger upp en infrastruktur som fungerar med elförsörjning och vägar, sa Patrik Åman till P4 Östergötland då.

Företaget lät sig dock inte nöja med det svaret utan vände sig till kommunens politiska styrgrupp med en ny förfrågan.

Redan då sa kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) att han inte trodde på idén och hänvisade bland annat till att en sådan boendeform inte främjar integration.

– När man kommer till Sverige ska man försöka få ett boende som är så likt ett vanligt boende som möjligt där avstånd till skola och annat är rimligt. Idag kan vi erbjuda lösningar som är bättre än ett boende på ett fartyg, sa han då.

Nu har kommunen också formellt sagt nej med motiveringen att man klarar att ordna tillfälliga boenden på andra sätt och att behovet därmed inte finns.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".