Burim Haradinaj från Norrköping och Kosovo. Foto: Rosmari Karlsson Sveriges Radio
Burim Haradinaj från Norrköping och Kosovo. Foto: Rosmari Karlsson Sveriges Radio
#vägenin

Burims råd till nyanlända: Lär er språket snabbt

"Nyckeln är språket och att ge sig ut och träffa svenskar"
5:25 min

Att snabbt lära sig språket är Burim Haradinajs främsta råd till de flyktingar som nu kommer till Sverige. Själv kom han hit från Kosovo i början av 90-talet.

– Jag hade hört talas om Sverige och visste var det låg på kartan, men så mycket mer visste jag inte, säger Norrköpingsbon Burim Haradinaj.

Han var 12 år när han tillsammans med sina föräldrar och fyra syskon flydde till Sverige från Kosovo. Beslutet fattade familjen en morgon på hösten 1992.

Livet i Kosovo hade blivit omöjligt att leva med strejker och samhällsfunktioner som inte fungerade längre. Pappan hade strejkat och tvingats i fängelse för detta. På gatorna kunde man se blod efter avrättningar och kriget närmade sig.

– Som tonåring har man många tankar i huvudet. Vad händer med de gamla vännerna, kommer jag att hitta nya och ett nytt liv. Det var ju min barndomsdröm som spruckit.

Burim berättar att det är svårare än många kanske tror att anpassa sig till ett nytt land och återkommer flera gånger till hur viktigt det är att snabbt lära sig språket.

– Nyckeln är språket. Man ska snabbt sätta sig i skolbänken och lära sig svenska det är mitt första råd. Och göra allt även på fritiden för att anpassa till det nya samhället. Så fort man skaffat sig ett jobb klarar man sig på egen hand och då är man fri helt enkelt. 

Han säger också att det inte går att lära sig enbart genom att läsa böcker.

– Man måste ge sig ut på stan och träffa svenskar.

Burims familj fick tidigt kontakt med en svensk familj. Den relationen betydde väldigt mycket berättar han. Han nämner också sitt eget fotbollsintresse och engagemanget i IFK Norrköping som viktigt.

– Det har betytt väldigt mycket. Framförallt har det gett mig många nya vänner som jag har nytta av idag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".