Regionala domstolen för brottsmålsärenden i Wien. Foto: Wienwiki / Vindobohann
Regionala domstolen för brottsmålsärenden i Wien. Foto: Wienwiki / Vindobohann
Linköping

Linköpingsflicka åtalas för terrorbrott

Österrikiska åklagare har åtalat den 17-åriga flicka från Linköping som greps i Wien i december, misstänkt för att ha planerat att ansluta sig till islamiska staten, IS.

Flickan riskerar nu fängelse i upp till fem år i Österrike, för vad myndigheterna rubricerar som "deltagande i terroristorganisation", genom att kontakta terrororganisationen och planera att ansluta sig till dem.

I Sverige är hon inte misstänkt för något brott, och svenska myndigheter har inte begärt henne utlämnad. Trots att det som flickan planerat att göra inte är straffbelagt i Sverige så kan hon alltså åtalas i Österrike.

– Om svenska myndigheter inte vill ha henne utlämnad finns det enligt österrikisk lag möjlighet att pröva fallet i Österrike, även om den misstänkta inte är österrikisk medborgare och brottet inte begåtts här, har Christina Salzborn, talesperson vid domstolen i Wien sagt tidigare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".