Migrationsverket. Foto: Tomislav Stjepic
Foto: Tomislav Stjepic
Norrköping

Migrationsverket förstår inte facklig kritik

1:48 min

Migrationsverket håller inte med fackförbundet ST om att de inte låter personalen påverka sin arbetssituation.

Som vi tidigare berättat så väljer nu fackförbundet att säga upp det samverkansavtal som de haft med Migrationsverket.

Idén med avtalet var att fackets medlemmar skulle ha möjlighet att komma med synpunkter på förändringar och beslut.

– Oftast presenterar arbetsgivaren färdiga förslag och är ointresserade av att lyssna på synpunkter, säger Sanna Norblad på fackförbundet ST om varför de nu säger upp avtalet.

Samverkan innebär att alla anställda deltar i diskussioner om verksamheten, i enskilda samtal och på arbetsplatsträffar. Vid MBL är det däremot fackliga företrädare som förhandlar med arbetsgivaren om förändringar.

Nu kommer fackförbundet förbereda sig på MBL-förhandlingar istället.

Fackförbundet ST har haft den här typen av samverkansavtal med Migrationsverket i över 20 år. Och från Arbetsgivaren förstår man inte kritiken om att de inte skulle lyssna på fackföreningens medlemmar när det bland annat handlar om schemaläggning.

Fernando Alvarez är enhetschef på arbetsgivarenheten på Migrationsverket. Han menar att de visst lyssnar på medlemmarnas synpunkter om hur det fungerar på myndigheten.

De är med i varje fråga i form av arbetsgrupper. Det är jätteviktigt för oss att ha med våra medarbetare så att de har inflytande över arbetssituationen. Så jag håller inte med om kritiken

Nu blir det MBL-förhandlingar istället. Tror du det blir en skillnad?

– Vi vill fortsätta sammarbeta med alla medarbetare. Jag vet inte vad det kommer innebära mer än att förhandlingsordningen blir striktare, säger Fernando Alvarez. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista