Östgötamusikens dansföreställning om Hans och Greta Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Repetitionsbild från Östgötamusikens dansföreställning Hans och Greta Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Sagan om Hans och Greta dansas fram

2:57 min

Tre dansare och fem musiker är snart redo för att ge sig ut på vårturné i länet med dans- och musikföreställningen om Hans och Greta i ny tappning.

Det är Crusellkvintettten från Östgötamusiken som ger nytt liv i den klassiska sagan om barnen Hans och Greta tillsammans med gruppen Folke dansteater.

I den här versionen är det en ensam och fattig mamma som i ett försök att ge sina barn ett bättre liv lämnar bort dom och när Hans och Greta försöker hitta hem så hamnar de i klorna på den rika lyxtanten som är sagans häxa.

– Det är dansteater vi gör. Kroppen och musiken får tala så det behövs ingen berättare säger dansaren Gustav Udd.

Att barnen får möta klassisk balett vad tror du om det?

– Jag arbetar som balettlärare annars och upplever att barn förstår det här rörelsespråket så det kommer att bli jättekul säger Matilda Larsson som gestaltar Greta.

Musiken kommer från operan om Hans och Greta som är komponerad av Humperdinck sedan har styckena arrangerats om för att passa blåskvintetten med instrumenten tvärflöjt, fagott, klarinett, oboe och valthorn.

Det är första gången som blåskvintetten samarbetar med balettdansare och musikerna får själva vara med och dansa.

– Vi tycker att det är väldigt roligt att ta några danssteg samtidigt som vi spelar som vi får göra i det här projektet berättar flöjtisten Nina Sognell.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista