Köttbitar på en tallrik. Foto: Anders Wiklund/TT
Att det är brist på svenskt nötkött just nu har flera förklaringar menar Peter Borring på LRF Östergötland. Foto: Anders Wiklund/TT
Östergötland

Brist på svenskt kött i butikerna

LRF: Det hänger delvis ihop med minskad mjölkproduktion
0:22 min

Det är brist på svenskt nötkött i butikerna just nu. Enligt Peter Borring, som är länsordförande för LRF, så finns det flera förklaringar till det.

Dels har den svenska köttproduktionen verkligen minskat i konkurrensen med utländskt och billigare kött de senaste 20 åren och samtidigt har efterfrågan på svenskt kött nu börjat öka igen.

Peter Borring nämner också att den minskade mjölkproduktionen i Sverige kan vara en av förklaringarna till att inte kött-tillgången går ihop med efterfrågan.

– Omkring 60 procent av vårt nötkött kommer från mjölkproduktionen. Så att den har minskat påverkar också tillgången på kött, säger Peter Borring


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".