Motalabron en höstdag. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Motalabron. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Motala

Fler tar bron trots kostnaden

1:29 min

Efter en minskning av trafikanter över Motalabron när broavgiften infördes så väljer nu allt fler att köra där igen. Det visar nya mätningar.

2015 var första året med avgift på Motalabron. Sammanlagd blev det omkring 2,5 miljoner passager över Motalabron. Vilket ger en intäkt på över 12 miljoner kronor.

- Sett över sommaren så ökar passagerna utifrån att det är en turistperiod dessutom då de har vant sig vid bron och hittat vägarna, säger Jonas Maran på Transportstyrelsen.

Första februari förra året infördes broavgift för de fordon som åker över Motalabron. 5 kronor per passage av personbil och 11 kronor för tung lastbil. 

Sammanlagd blev det omkring 2,5 miljoner passager över Motalabron förra året vilket ger en intäkt på över 12 miljoner kronor.

Men Trafikverkets mätningar visade en markant minskning av trafiken på bron efter införandet av broavgiften. Sakta men säkert har förarna nu hittat tillbaka till Motalabron.

Mellan augusti och november passerade i genomsnitt 100 tusen fler fordon per månad över Motalabron jämfört med första månaden.

Kostnaden för administrering av broavgifterna har legat runt en krona per passage under förra året. Men Jonas Maran tror att den kostnaden kommer att minska med tiden.

- Det kommer att bli mer kostnadseffektivt löpande framförallt 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista