Polisbilar utanför Linköpings tingsrätt. Foto: Peter Weyde/S
Polisbilar utanför Linköpings tingsrätt. Foto: Peter Weyde/S
Norrköping

Rättegången med död målsägande fick avbrytas

1:54 min

Idag startade rättegången mot en 29-årig man som misstänks för mordförsök på en 20-åring i oktober förra året. 20-åringen skulle höras i rättegången idag om mordförsöket på honom men han sköts till döds igår eftermiddag i Hageby i Norrköping.

Även om den målsägande 20-åringen är död anser åklagaren Torsten Angervåg att det finns tillräckligt med bevis för att kunna gå vidare med rättegången.

– Det tycker jag att det gör. Och det är därför jag har bestämt mig för att fullfölja huvudförhandlingen, säger Torsten Angervåg.  

Tingsrättsförhandlingarna slutade tidigare i dag och ska tas upp i morgon igen. Fram till dess ska åklagaren försöka ta fram tidigare förhör med 20-åringen som ska spelas upp som bevis.

Åklagaren Torsten Angervåg beskriver mordet som ett mycket allvarligt brott där förövarna haft för motiv att hindra dagens rättegång.

– Jag tycker att det är särskilt allvarligt och bestialiskt för i praktiken avrättar man målsäganden dagen innan en förhandling. Man vill för evigt tysta målsäganden och han ska inte kunna berätta för domstolen om ett tidigare mordförsök som han har blivit utsatt för.

Under de drygt två timmar som rättegången pågick redogjorde åklagaren för timmarna före och efter mordförsöket på 20-åringen. Samtidigt la han fram en del bevis som enligt honom pekar mot att mordförsöket ska handla om en långvarig konflikt mellan kriminella gängen Hells Angels och Outlaws i Norrköping.  Men under polisens presskonferens idag som handlade om mordet på 20-åringen ville polisen inte göra några kopplingar mellan mordet och dagens rättegång eller konflikt mellan rivaliserande kriminella gäng.

– Det är för tidigt och säga att det handlar om kriminella nätverk eller om det handlar om rättegången. Vi hoppas att utredningen ska visa det säger Erik Thulin kommunikatör vid polisen i region Öst.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista