Peter Johansson, chef för kommunpolisen i Norrköping. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Peter Johansson, chef för kommunpolisen i Norrköping. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

Mord i Hageby trots ökad polisnärvaro

1:38 min

Polisens har efter flera kriminella händelser under hösten ökat sin närvaro i stadsdelen Hageby i Norrköping, men det gick ändå inte att förhindra att en person mördades mitt på dagen i området i tisdags.

Peter Johansson, kommunpolis som jobbar i området, kan idag inte svara på om polisen hade kunnat arbeta annorlunda för att ha förhindrat mordet.

– Jag kan inte svara på om vi hade kunnat göra något annorlunda, brottsförebyggande arbete är inte lätt, säger Peter Johansson till P4 Östergötland.

Det var under hösten som flera allvarliga händelser ägde rum i stadsdelen Hageby i Norrköping. Bland annat en skottlossning och ett sprängattentat.

Det här har gjort flera Hagebybor oroade, bland annat Emer Kera som Sveriges Radio träffade där i slutet av oktober.

– Det är mycket mer osäkert för barn, de kanske blir rädda av att gå här på kvällen, säger Emer Kera.

Polisen valde i slutet av oktober att prioritera en högre närvaro i området för att öka tryggheten för de boende, men trots det skedde nu alltså ett mord i tisdags mitt på dagen i ett området där många människor rör sig till och från skola, jobb och affärer.

Erik Thulin som är kommunikatör vid polisen Region öst, vet inte hur det såg ut med poliser i området just i tisdags eftermiddag, men han ser att den ökade närvaron ändå har gett reslutat.

– Jag vet att det har gjort 19 gripanden, beslagtagit vapen och narkotika, säger Erik Thulin till P4 Östergötland.

Är det ett misslyckande att det sker ett mord i området nu?

– Brott kommer alltid ske och kan vi inte förebygga kan vi förhoppningsvis utreda och lagföra de här personerna, säger Erik Thulin.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista