Kommunpolischefen Peter Johansson, vice chefsåklagare Mats Näkne och kriminalinspektör Berit Blick. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kommunpolischefen Peter Johansson, vice chefsåklagare Mats Näkne och kriminalinspektör Berit Blick. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Norrköping

Norrköpingspolisen begär hjälp från riksmordkommissionen

Jakten på den som mördade en 20-åring i Hageby fortsätter och polisen säger sig ha vissa spår. Polisen begär nu extra hjälp från riksmordkommissionen.

Bakgrunden till mordet kan finnas i en konflikt mellan motorcykelklubbar.

- Vi har ställt förfrågan och hoppas att riksmordkommissionen ska finnas hos oss ett par veckor framåt, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland till TT.

Besked väntas inom kort. Specialgruppen kan hjälpa polisen på lokal nivå vid utredningar om grova brott. Även en grupp poliser från Jönköping kommer under torsdagen att åka till Norrköping för att delta i mördarjakten.

På tisdagseftermiddagen utbröt skottlossning i stadsdelen Hageby i Norrköping. Då polisen kom till platsen hittades två skadade män, 20 respektive 35 år gamla, båda kända av polisen sedan tidigare. 20-åringen avled av sina skador.

35-åringen som skadades vid skjutningen är anhållen för försök till mord. Han är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

- Vi kan inte berätta nu varför den här personen är misstänkt för försök till mord, säger Erik Thulin, presstalesperson vid polisen i Östergötland, till TT.

I jakten på 20-åringens mördare har polisen funnit vissa spår och gjort flera beslag. Föremålen ska sändas till NFC, Nationellt forensiskt centrum, för analys.

- Vi har gjort fynd som bedöms som viktiga för utredningen, men jag kan inte gå in på vad det handlar om, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

20-åringen var målsägande i ett tidigare ärende som gällde mordförsök. Enligt åtalet ska han i oktober ha skjutits med flera skott i ett skogsparti i Norrköping. Han träffades bland annat i halsen och i dag inleddes rättegången mot den misstänkte skytten.

På frågan om hotbilden mot honom och vad polisen eventuellt har gjort för att skydda honom, säger Erik Thulin:

- Jag vet att han erbjöds skydd, tog emot en viss del, men tackade nej åt annat skydd.

Bakgrunden till mordförsöket kan enligt åtalet vara rivalitet mellan motorcykelklubbarna Hells Angels och Outlaws. Den misstänkte skytten ska enligt åtalet tillhöra Hells Angels-sfären medan offret ska ha haft kamrater i Outlaws. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista