Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Foto: Fotofabriken
Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Foto: Fotofabriken
Norrrköping

”Nu behöver vi mobilisera”

Lars Stjernkvist (S): Lokal polis klarar inte detta själv
1:14 min

Norrköping behöver hjälp utifrån. Den slutsatsen drar nu Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (s) efter tisdagens dödskjutning i Hageby.

Han är arg och frustrerad över den våldsamma utvecklingen i Norrköping. Situationen har varit bekymmersam en längre tid med fler skjutningar och våldsdåd. Med tisdagens dödsskjutning tycker han att läget trappats upp.

– Nu när vi vet att det handlar om en konflikt mellan grovt kriminella gäng med internationella kopplingar, så förstår vi allvaret.

Kommunen har jobbat i flera år ihop med polisen för att öka tryggheten, bland annat i Hageby. Frågan är vad som behövs nu. Lars Stjernkvist tycker att kommunens uppgift är att jobba förebyggande så att ungdomar väljer andra alternativ än brottslighet och droger. Av polis och andra rättsvårdande myndigheter förväntar han sig nu krafttag:

– När brottslingar mobiliserar så här, måste även brottsbekämpande myndigheter mobilisera. En sån här strid måste vi vinna, den här typen av organisationer måste kämpas ned. Vi behöver hjälp utifrån, lokal polis klarar inte detta själv.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".