Christer Fogelmarck, koncernchef Park and Resorts. Foto: Linus Hallgren
Christer Fogelmarck, koncernchef Park and Resorts. Foto: Linus Hallgren
Norrköping

Kolmårdens djurpark förnekar brister i säkerheten

"Vi tar säkerheten på allra största allvar"
1:35 min

Nu kommenterar ägarna till Kolmårdens djurpark gårdagens åtal efter att en djurskötare dödats av vargar.
- Vi ser det som en olycka. Vi tar säkerheten på allra största allvar, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts.

Det var sommaren 2012 som en kvinnlig djurskötare dödades när hon ensam gick in till åtta vargar i varghägnet på Kolmårdens djurpark. Nästan fyra år efter händelsen väcks nu åtal för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. 

Enligt kammaråklagare har företaget som driver Kolmården och den tidigare högre chef som hade ansvar för arbetsmiljön i och vid varghägnet inte följt arbetsmiljölagen vad gäller de skyldigheter som arbetsgivaren har för att förebygga ohälsa och olycksfall.

– Bolaget och den ansvarige personen har skapat en osäker arbetsplats, en väldigt riskfylld arbetsplats, säger kammaråklagare Jan Olof Andersson till P4 Östergötland.

Jan Olof Andersson pekar på en rad tillbud som ägde rum innan dödsolyckan och menar att det är särskilt försvårande att Kolmården och den ansvarige chefen inte har agerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".