Neonatalvård. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Neonatalvård. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Östergötland

Satsning på nya intensivvårdsplatser till för tidigt födda barn

Eftersom riskgraviditeterna ökar samtidigt som det föds fler barn, så behövs det fler intensivvårdsplatser till för tidigt födda i länet. Det konstaterar den styrande koalitionen i Region Östergötland, och på tisdag klubbar man därför igenom ett beslut om två nya så kallade neonatala vårdplatser.

Koalition för Östergötland kommer på tisdagens möte föreslå Hälso- och sjukvårdsnämnden att besluta att öppna två nya intensivvårdplatser till för tidigt födda barn. 

Inom Barn- och kvinnocentrum finns idag femton neonatala vårdplatser, varav sju är intensivvårdsplatser. Stora förändringar har skett i vården av de extremt tidigt födda barn, idag sätts fulla insatser in från graviditetsvecka 23. Det har inneburit att det finns en påtaglig brist av neonatala intensivvårdsplatser.

– Förslaget att utöka med två platser grundar sig på det ökade behovet. Idag är det brist på högspecialiserade neonatala intensivvårdsplatser i hela Sverige. Att öppna upp nya platser rustar Region Östergötland för att kunna ta hand om alla nyfödda på ett så bra sätt som möjligt, säger Christoffer Bernsköld, (S), i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista