Sophia Jarl (M) oppositionsråd i Norrköping Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Sophia Jarl (M) oppositionsråd i Norrköping Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

Så ska Norrköping bli tryggare

1:46 min

Norrköpings kommun måste ta ett större ansvar för det brottsförebyggande arbetet i stan. Det menar moderaten Sophia Jarl, oppositionsråd i Norrköping.

Sophia Jarl ser att den senaste tidens grova kriminella händelser som bland annat dödsskjutningen i Hageby har påverkat kommunen negativt. Hon vill att kommunen kliver fram och tar ett tydligare ansvar för det brottsförebyggande arbetet.

– Den grundtrygghet som människor förväntar sig i en sådan stor stad som Norrköping är på väg att rämna. Vi behöver en politisk tydlighet som ser de här problemen och jag ser inte att kommunen har det idag, säger Sophia Jarl (M) till P4 Östergötland.

Oppositionsrådet vill se att kommunen tar tag i sin bit i det samverkansavtal som sedan i höstas finns mellan polismyndigheten och kommunen för hittills har hon inte sett något konkret resultat.

– Vi behöver bli bättre på att fånga upp ungdomar så att de inte fångas upp av kriminella verksamheter och det saknas en avhopparverksamhet för de som vill lämna kriminella gäng, säger Sophia Jarl till Sveriges Radio.

På kommunstyrelsen senare idag presenterar Moderaterna ett förslag om att satsa 5 miljoner kronor på att anställa en ungdomsgrupp som ska ut till skolorna och informera om nackdelarna med droger och kriminella gäng. Pengarna ska också gå till att få igång den avhopparverksamhet som finns sedan tidigare men som enligt Sophia Jarl inte fungerar idag.

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lars Stjernkvist sa i förra veckan i P4 Östergötland att lokal polis i det här läget behöver hjälp utifrån för att klara av den grova brottslighet som drabbat Norrköping. Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) är även hon positiv till att ta hjälp från andra myndigheter men hon menar att kommunen också måste ta sitt ansvar.

– Vi kan självklart ta hjälp utifrån men om man börjar att sopa vid sin egen dörr blir det lättare att begära hjälp från andra, säger Sophia Jarl.

Lars Stjernkvist (S) säger till P4 Östergötland att han ska gå igenom Moderaternas förslag.

– Det här är verkligen ett område där vi som politiker har ett ansvar att lyssna på alla kloka idéer så jag ska titta på om Moderaterna har något som kan förstärka vårt arbete, säger Stjernkvist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista