Rektor Micke Nord på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Rektor Micke Nord på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Åtvidaberg/Linköping

Rektor kritisk till gymnasiemässor

1:24 min

Just nu pågår gymnasievalet. Och för att locka elever deltar många skolor på olika mässor. Men det finns kritik mot gymnasiemässorna.

Även Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg finns med på gymnasiemässor. Men en av skolans rektorer, Micke Nord, är kritisk till konkurrensmetoder han sett där.

– Det är bra med konkurrens på lika villkor och att man kan konkurrera om det som är kärnan i verksamheten det vill säga undervisningen, säger han och fortsätter:

– Jag får en känsla ibland av att man konkurrerar mer med lite lätt populistiska grejer istället. Det kan vara med inriktningar, med profiler och allt möjligt, säger han.

Det var efter att friskolereformen genomfördes 1992 som skolor började göra reklam för att locka elever. Kritik har tidigare riktats mot gymnasiemässorna och det finns skolor som inte deltar.

Rektor Micke Nord i Åtvidaberg menar att viktiga fakta om det som valet gäller lätt kommer bort bland broschyrer och bjudkarameller.

– Det känns inte som om eleverna alltid kommer till frågan "hur ser resultaten ut, vad har ni för lärarkår? Hur stora är grupperna, vad finns det för elevvård" - de bitar som kanske egentligen avgör om det blir en bra utbildning eller inte, säger han.

Men gymnasisterna Tova Näslund och Moa Kjellberg i Linköping håller inte med. De tycker de fick god hjälp av att gå på gymnasiemässa.

– Jag fick reda på mer om skolorna och fick svar på de frågor jag hade, säger Moa Kjellberg.

– Jag hade ganska mycket bestämt mig innan vad jag skulle gå. Men att få det kompletterat - var ju bra, säger Tova Näslund.

Upplevde du inte att det var en massa reklam och löften?

– Jo, lite reklam är det väl. Men alltså det är ju så det ska vara...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista