Sverigeförhandlarnas sträckning av höghastighetsbanan.
Sverigeförhandlarnas sträckning av höghastighetsbanan. Foto: Sverigeförhandlarna.
Linköping

Linköpings kommun vill inte finansiera förbifart

0:36 min

Linköpings kommun tänker inte vara med och finansiera den lösning som Sverigeförhandlarna presenterade igår om att Ostlänken ska byggas som en förbifart med en bibana in till Linköping.

– Jag ser detta som ett förhandlingsutspel och jag är övertygad om att slutresultatet kommer bli något annat när vi väl har satt oss ner med Sverigeförhandlarna, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Kommunen vill istället att en tunnel ska byggas för snabbtågen och Kristina Edlund är förvånad över den lösning som presenterats. 

– Vi har haft intensiva samtal med Trafikverket och Sverigeförhandlarna under det senaste året. Trafikverket har redan sagt att en förbifart är en tekniskt dålig och samhällsekonomiskt olönsam lösning. En sådan är vi inte beredda att medfinansiera, så det blir en dyr affär för staten, säger Kristina Edlund.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista