US, Linköping
Del av Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Gustav Engvall
Linköping

Ingen riksenhet för operation av transsexuella

Universitetssjukhuset i Linköping blir inte riksenhet för operation av transsexuella i Sverige. Orsaken är att fler personer vill byta juridiskt kön och Socialstyrelsen avvaktar utvecklingen.

– Vad kommer att hända framöver, hur stora kommer vårdbehoven att vara, säger Sven Ohlman som är medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen och som jobbar med frågan. 

– Ska man begränsa till en eller två enheter då kanske det blir problem att kunna ha tillräcklig kapacitet framåt.

– Det är ett svårbedömt läge.

På tre sjukhus i landet görs könskorrigerande kirurgi och de finns i Linköping, Stockholm och Göteborg. Efter flera års diskussioner och utredande tog Rikssjukvårdsnämnden strax före jul beslutet att lägga ner utredningen om att skapa en nationell enhet för könskorrigerande kirurgi.

– Bedömningen var att det var välfungerande.

Är det inte så i praktiken att Linköping är ett centrum för könskorrigerande kirurgi - i Sverige och i Norden?

– Precis, de är ett av de främsta och har varit en föregångare. Men vi hade också ett möte under hösten där vi diskuterade med professionsföreträdare för alla tre centrumen och det var egentligen ingen som förespråkade att det skulle vara någon större vinst med att göra det här som rikssjukvård, säger Sven Ohlman.

Men det händer saker på området. 2013 togs kravet på sterilisering bort, både för operation och för att byta juridiskt kön och personnummer.

Efter det har ansökningarna om att få byta juridiskt kön ökat kraftigt - från runt 70 per år till 210 ansökningar förra året.

Dessutom utreds en ändring av lägsta åldern för könskorrigerande operation som idag är 18 år.

– Det finns en statlig utredning som har föreslagit en sänkt åldersgräns till femton år. Den har varit ute på remiss och där vet vi ännu inte vilket beslut man tar inom regeringskansliet, säger Sven Ohlman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista