Syncentralen i Norrköping Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Ny protest mot flytt av syncentralen i Norrköping

Synskadade Gunvor Rosén: Det är förskräckligt
1:42 min

Nu kritiserar anställda och berörda patienter Region Östergötlands planer på att slå samman syncentralerna i Linköping och Norrköping. Under tisdagen träffades de i ett protestmöte.

Ledningen för Sinnescentrum har långtgående planer på att flytta verksamheten i Norrköping till Linköping och nästa vecka ska beslutet fattas.

Anledningen till att man vill slå ihop de två syncentralerna är enligt Eva-Lena Zetterlund som är chef på sinnescentrum att man får en stabilare organisation.

– Det handlar om att vi får bättre kvalité och fler samordningsvinster, berättar hon.

Många patienter från östra delen av länet som får hjälp av syncentralen i Norrköping ifrågasätter planerna och kräver att centralen i Norrköping blir kvar.

– Jag tycker att det är förskräckligt. Jag har haft så god hjälp här i Norrköping så jag vet att hjälpen finns här. Det är synd att slå sönder något som fungerar, säger synskadade Gunvor Rosén.

Gunvor Rosén från Norrköping förlorade synen på sitt seende öga efter en blödning för några månader sedan. Nu behöver hon mycket hjälp för att kunna klara sig på egen hand. Att slå samman och flytta syncentralen till Linköping kan drabba rehabiliteringen, anser hon.

Martin Törnqvist är en annan brukare som är kritisk till den planerade flytten. För hans del kommer det innebära många och långa färdtjänstresor mellan Finspång och Linköping.

– Vi är långt ifrån nöjda med det här. Det blir en stor otrygghet för oss som är synskadade, säger Martin Törnqvist.

Flytten kritiseras även av anställda.

– Det känns ofattbart! Vi ser ingen vinst med flytten, säger Caroline Berg som är synpedagog på syncentralen i Norrköping.

- Det kan se ut som om vi bara talar i egen sak när vi kritiserar ledningens planer på att flytta verksamheten, men vi är framför allt oroliga för hur förändringen kan komma drabba brukarna, säger kuratorn Jenny-Ann Karlsson.

– Alla medarbetare på syncentralen har patienterna i fokus och det är patienternas resa som vi tycker blir det som är mest besvärande, säger Karlsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".