Brandbil närbild förardörren öppen, redo för larm. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Redo för utryckning. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Stefan Hagdahl, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Hagdahl, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

"Man måste titta efter vad som hänt"

1:32 min

Det sprider sig nästan som en gräsbrand. Allt fler som larmar om en olycka blåser bara förbi olycksplatsen - och orsakar onödiga utryckningar.

Nu vill brandmän i länet få oss att tänka till.

– Ibland kanske man ringer när man åker förbi och man ser någonting på ett gärde exempelvis som brinner. Då kan det vara bra att stanna till och titta.

– Det kan ju vara någon som eldar eller någonting, säger Stefan Hagdahl som jobbar som inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Under förra året ökade antalet utryckningar med tio procent för Räddningstjänsten Östra Götaland där fem av länets kommuner ingår - Söderköping, Valdemarsvik, Åtvidaberg, Linköping och Norrköping.

Hur stor del av utryckningarna som hör till de onödiga finns ingen bra statistik på, säger Stefan Hagdahl. Men det upplevs av dem som jobbar med det som en ökning, säger han. Och det kostar.

– Inte bara för räddningstjänstens del utan det är även polis och kan vara ambulans. Det kan bli stora grejer som dras igång.

Men är det inte förståeligt - man känner att man inte har tid men man ser att det händer något. Och då tycker man att man gör rätt som ringer?

– Jo, självklart ska man ringa. Det är bättre att ringa en gång för mycket än för lite.

– Men i och med att vi som jobbar med det här känner att vi många gånger får backa och ändra våra utryckningar så vill ju vi att allt ska bli så bra och rätt som möjligt, säger Stefan Hagdahl.

Det har blivit extra viktigt för Räddningstjänsten Östra Götaland de senaste åren att få detaljer om olyckor som larmas in eftersom ansvariga nu är med och lyssnar från början på samtal till SOS Alarm om räddning.

– Då är vi med i samtalet och vi kan gå in och ställa frågor till inringaren.

– Skulle det vara en brand i ett hus exempelvis så kanske man kan ge oss första instruktioner så vi har med oss ännu mera kraft att kunna veta vad vi ska "bulla upp" med och vad vi ska komma med, säger Stefan Hagdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista