Skylt på Linköpings tingsrätt. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Linköping

Åklagare yrkar på 14 års fängelse för mordförsök

Åklagare: Vi har en skärpt lagstiftning
2:00 min

Idag avslutades rättegången mot den 29-årige man som står åtalad misstänkt för försök till mord på en 20-åring i Hageby i Norrköping. Åklagaren yrkade på långt fängelsestraff men försvarsadvokaten vill att åtalet ska ogillas.

Enligt åklagaren Torsten Angervåg så ligger en långvarig konflikt mellan två rivaliserande kriminella gäng Hells Angels och Outlaws bakom mordförsöket. Rättegången har hållits i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. 

Åklagaren Torsten Angervåg anser att mannen borde dömas till 14 års fängelse viket är mycket ovanlig påföljd för försök till mord.

– För ett och ett halvt år sedan fick vi en skärpt lagstiftning när det gäller tidsbestämda straff för de grövsta våldsbrotten till vilka mord räknas.

Rättegången mot 29-åringen har varit ovanligt på många sätt: Målsägande som dödades bara dagen innan rättegången skulle starta, vittnen som vägrade svara på frågor och den åtalade som inte ville svara på några frågor.

Torsten Angervåg har haft extra svårt att lägga fram bevis mot den åtalade 29-åringen. 

– Den här typen av problem som vi fått, när vittnen inte vågar eller vill vittna, det räknade vi med. Vi har därför försökt anpassa förundersökningen och säkra bevisningen på ett sådant sätt att jag skulle kunna använda mig av det i rättssalen. Det har vi gjort till exempel genom uppspelning av polisförhör med målsägande, säger Torsten Angervåg.

Den åtalade 29-årigen nekar till brott och menar att han inte varit på plats där gärningen skedde. Hans försvarsadvokat Göran Tigerström ifrågasätter de bevis åklagaren har lagt fram i form av bandade förhör.

– Jag har ingen möjlighet att ställa klarläggande frågor för att utredningen är avslutad och det finns tyvärr ingen målsägande att höra.

Göran Tigerström yrkar på att hans klient ska försättas på fri fot och att åtalet ska ogillas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".