Syncentralen i Norrköping Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio

Chefen svarar på kritik mot nedläggning av syncentral

"Det ska inte hänga på enstaka personer för att kunna driva enheten framåt"
3:33 min

En robust enhet med bra verksamhetsinnehåll på lång sikt, är bakgrunden till att slå ihop dagens två syncentraler till en. Chefen för Sinnescentrum svarar på kritiken mot planen att flytta dagens verksamhet i Norrköping till Linköping.

Ledningen för Sinnescentrum har långtgående planer på att flytta syncentralens verksamhet i Norrköping till Linköping. Nästa vecka ska beslutet fattas efter möte med facket. 

Till syncentralen kommer synskadade för att få hjälp i vardagen, det kan handla om allt från att gå med vit käpp till att läsa punktskrift. Sedan tidigare har främst brukare men även personal haft kritiska synpunkter på förslaget.

Eva-Lena Zetterlund, chef för Sinnescentralerna, förstår oron inför förändringen men säger att tillgängligheten till verksamheten inte kommer att försämras.

– Det gäller att försöka tänka om och hitta nya utvecklingsområden och det är tycker jag är en spännande resa att ta sig an, säger Eva-Lena Zetterlund.

I kritiken har särskilt lyfts fram att restiden kan komma att förlängas betydligt för den som ska ta sig från länets utkanter in till Linköping.

- Jag har respekt för resorna, svarar Eva-Lena Zetterlund, men min skyldighet är att se till att vi har ett bra verksamhetsinnehåll och att det fungerar.

Även personal som ska göra hembesök kan få tillbringa mer tid i bil, enligt kritikerna, men där finns redan tankar på alternativa lösningar.

– Själv tänker jag att man skulle kunna hämta sin tjänstebil i Norrköping för att därefter åka ut på hembesök, säger Eva-Lena Zetterlund. Man behöver inte alltid utgå från huvudorten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".