Richard Janssons skulptur "Farbror Mellins funderingar" och Annika Kupiainens "Solen" på förskolan Kvinnebyvägen i Hjulsbro Foto:Linköpings kommun
1 av 2
Richard Janssons skulptur "Farbror Mellins funderingar" och Annika Kupiainens "Solen" på förskolan Kvinnebyvägen i Hjulsbro. Foto:Linköpings kommun
Eva Fornåå konstnär från Motala Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
2 av 2
Eva Fornåå konstnär från Motala Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Konstnärer vill se mer konst i offentliga miljöer

1:06 min

Konstnärernas riksorganisation i Östergötland vill att fler östgötska kommuner och Region Östergötland ska tillämpa den så kallade enprocentregeln, nu när det är många byggprojekt på gång i länet.

Konstnärernas riksorganisation menar att offentliga miljöer och byggnader blir mer intressanta och tillgängliga för alla genom att använda en del av byggbudgeten till konst.

–Jag tycker att det är den mest demokratiska konsten för att alla kan ta del av den säger konstnären Eva Fornåå.

Att minst en procent av budgeten för en ny- eller ombyggnation av byggnader, torg eller offentlig infrastruktur ska användas till konstnärlig gestaltning är ett krav som konstnärsorganisationer framfört under en lång tid. Men det är upp till varje kommun att själv bestämma hur den offentliga konsten ska finansieras.

– Vi vill uppmärksamma politiker och tjänstemän att vi finns och att det kan bli mycket bra konst åt medborgarna menar Eva Fornåå.

I Östergötland är det främst Linköping som använder sig av enprocentregeln och några kommuner till som mer eller mindre tillämpar regeln men långt ifrån alla. Trots det så tycker Motalakonstnären Eva Fornåå att det är ett bra sätt att göra offentliga miljöer mer intressanta.

– En konstnärlig gestaltning ger en byggnation och offentliga rum en identitet och är ett mervärde säger Eva Fornåå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista