Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Linköping

Linköping förlorar pilotuppdrag för romsk delaktighet

2:04 min

Sedan 2012 har Linköping och fyra andra kommuner fått särskilda statsbidrag för att romer ska kunna inkluderas i samhället. Nu söker regeringen fem nya kommuner för uppdraget.

– Vi har nu ett gäng goda erfarenheter. Vi har också några dåliga erfarenheter. Men framför allt har vi flera goda erfarenheter som vi kan ta vidare, som nu finns implementerade i de första fem kommunerna, som vi nu kan ta vidare, så att arbetet växer, berättar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Det var för snart fyra år sedan som alliansregeringen utsåg Göteborg, Malmö, Linköping, Helsingborg och Luleå till så kallade pilotkommuner för romsk inkludering. Det här var en del i den romastrategi, som dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag just hade presenterat och som har som mål att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom.

Ett av syftena med pilotkommunerna var att de, med hjälp av statliga pengar, skulle arbeta fram metoder som andra kommuner kunde använda sig av sedan. Nu har den nuvarande regeringen utvärderat det här arbetet, och man väljer alltså att gå vidare med fem nya kommuner.

Vilka det blir är ännu inte klart. Först ska alla kommuner som vill kunna ansöka, säger Alice Bah Kuhnke.

– Och då kommer vi att göra en bedömning då vi tittar på utmaningarna. Varför man lägger fram sig själv som en kommun som behöver det här, men också vilken potential man faktiskt har att göra skillnad.

Den allra viktigaste erfarenheten från pilotkommunernas arbete med romsk inkludering är att romerna själva måste vara delaktiga för att man ska kunna nå långsiktig förändring, säger Alice Bah Kuhnke.

– Det finns exempel på när det inte har varit tillräckligt mycket romskt inflytande, när man inte har förankrat det i det lokala romska civilsamhället, där det blir ett uppifrånperspektiv. Det kanske ser lönsamt ut till en början. Det går snabbt och effektivt, när några få tjänstemän eller kanske en politiker fattar beslutet. Men det blir inte långsiktigt hållbart och det blir inte på riktigt. Så det är det romska inflytandet, den romska förankringen och delaktigheten som är mest avgörande, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista