Förskola. Foto: Gorm Kallestad/TT
Foto: Gorm Kallestad/TT
Motala

Motala kommun sänker kraven på förskolepersonal

1:23 min

Motala kommun har akut brist på förskolepersonal, vilket har fått kommunen att sänka kraven på utbildning för att jobba inom förskolan.

Exempelvis räcker det med gymnasieutbildning och någon form av erfarenhet av att ha jobbat med barn, istället för att som lägst vara utbildad barnskötare.

– Vi har en brist på lärare och förskolelärare och de vikarier vi får är ofta unga och outbildade. När vi inte kan rekrytera personal över huvud taget så måste vi ändå se till att någon kommer in i verksamheten. Då blir det på den här nivån, säger Johanna Ehinger Wren som är vice ordförande för Lärarförbundet i Motala och också jobbar på förskolan Vättern.

Pedro Gustavsson, verksamhetschef för förskolan i Motala, beror situationen både på att det föds många barn i Motala men också att det kommit många nyanlända barn.

– Barnantalet har ökat kraftigt. När vi hamnar i situationer med mycket sjukfrånvaro som i februari och mars så blir det problem.

Långsiktigt så tycker Pedro Gustavsson inte att det är en bra idé att ta in personal utan utbildning.

– Det blir en kvalitetssänkning under de perioderna vi har den problematiken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista