Hyresbostäders skylt. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Hyrebostäder Norrköping. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Norrköping

Lägenheter ska öronmärkas för unga

För att underlätta för ungdomar i Norrköping att kunna få en hyreslägenhet kommer det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder att öronmärka ett antal lediga ettor och tvåor.

Hyresbostäder tror att det under ett års tid kan bli ett trettiotal lägenheter som då blir exklusiva för sökande i åldern 18 till 24 år. De kommer att få söka på lika villkor, det är fortfarande köpoängen som avgör i slutändan, men det är alltid någon under 24 år som får en bostad.

– För mig personligen är detta en hjärtefråga vi nu har en första lösning på. Att vara ung, vilja prova sina vingar och skaffa sig en egen bostad är en rättighet och viktigt för ens framtid, säger Thomas Idenås, ordförande i Hyresbostäder.

– Med en generös uthyrningspolicy som godkänner olika typer av inkomster kommer vi långt, men det räcker inte hela vägen. Bostadsbristen i sig och det faktum att ungdomar inte hunnit samla på sig tillräckligt många köpoäng innebär att vi behöver göra mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".