Konstverket Bollop av Camilla Lothigius i kvarteret Hallarna foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
1 av 2
Arkivbild av konstverket Bollop av Camilla Lothigius i Norrköping Foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Bo Olls konst och formansvarig på Region Östergötland Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
2 av 2
Bo Olls konst och formansvarig på Region Östergötland Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Regionen uppfyller inte sitt eget konstmål

0:59 min

Konstnärer vill att man ska tänka mer på konst när det är en byggboom på gång i länet. Region Östergötland håller med, men uppfyller inte själva enprocentrekommendationen vid byggen.


Region Östergötland som har ett länsövergripande ansvar för kulturfrågor använder inte själv principen att använda en procent av en byggbudget till konstnärlig gestaltning.

– Vi kan inte säga till kommunerna att de ska skärpa sig om vi inte själva uppfyller principen säger Bo Olls.

Av alla byggprojekt som är på gång satsar vården flera miljarder i byggen de närmsta åren och Konstnärernas riksorganisation-KRO i Östergötland tycker att enprocentregeln skulle användas av fler i länet.

I Östergötland är det Linköpings kommun som använder en procent av en byggbudget till konst. Region Östergötland ligger på en halv procent.

Bo Olls som har hand om konst och form på regionen säger att det dels beror på hur mycket det byggs men också på vilka personer som har hand om frågan och hur pass drivande dom är.

Regionen tar nu fram en konststrategi som ska vara vägledande för kommunerna. Kulturarv och turism är något som är intressant för kommuner och därför tycker Bo Olls att fler borde tänka framåt.

– Det vi jobbar med nu är framtidens kulturarv och bryr sig inte kommunerna om det då har man jävligt lite att exponera i framtiden säger Bo Olls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista