Östergötland

Fler anmäler diskriminering

1:21 min

2015 ökade antalet anmälningar till DO med omkring 20 procent jämfört med året innan.

Allt fler som upplever sig diskriminerade väljer att anmäla det. Det visar preliminära siffror från DO.

Men om alla som blir diskriminerade hade anmält skulle siffran vara mycket högre, det säger Pranvera Bahtiri som är jurist på den ideella föreningen Byrån mot diskriminering i Norrköping. 

– Utifrån det jag har sett i mitt arbete och utifrån de personer som har kontaktat mig så skulle jag absolut säga ja, det finns ett mörkertal.

De som blir diskriminerade på grund av kön, ålder, religion etnisk tillhörighet eller funktionsnedsättning kan anmäla det. Preliminära siffror från DO visar att för fjärde året i rad ökar antalet anmälda diskrimineringsärenden.

Totalt mottog DO närmare 2 400 ärenden förra året vilket är 20 procent fler ärende än året innan. Pranvera Bahtiri säger att siffrorna hade varit högre om folk inte var rädda för repressalier och vågade anmäla eller om folk hade tillräckligt kunskap om diskrimineringslagarna.

– När vi utbildar människor om diskrimineringslagarna så möter vi folk som berättar att de hade anmält den diskriminering som de blivit utsatta för om de visste mer om lagarna säger Pranvera Bahtiri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista