Pepe, en av klosterbröderna på Skänningeanstalten, i klosterkapellet vid en bild av Sankta Ingrid av Skänninge. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 3
Pepe är en av klosterbröderna. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kriminalvårdsinspektör Robert Coric på Skänningeanstalten. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 3
Kriminalvårdsinspektör Robert Coric. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kriminalvårdare Joakim Soldan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
3 av 3
Kriminalvårdare Joakim Soldan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Mjölby/Skänninge

Unika klostret på Skänningeanstalten utvärderas

3:46 min

Fängelseklostret i Skänninge är det enda i sitt slag i Sverige. Pepe som bor i klostret berättar om en stor frihet han känner inom sig - tack vare klosterverksamheten.

– Friheten den har jag här inne, säger han och lägger handen mot sitt bröst.

– Oavsett var jag är någonstans så har jag den tryggheten i mig själv och vet hur jag ska leva mitt liv, säger han.

– Det har varit ett tufft jobb men det har varit värt allting. 

Fängelseklostret i Skänninge har funnits sedan 2008. Nu har verksamheten utvärderats i en forskarrapport som snart är klar för att publiceras.

I klostret lever idag tolv män.

– De har tre ordinarie samlingar varje dag, som de sköter själva. Sedan har de även mässor som en anstaltspräst håller, berättar Robert Coric som är kriminalvårdsinspektör med ansvar för fängelseklostret på Skänningeanstalten.

Klosterbröderna har kvalificerat sig till klostret genom att visa sig motiverade till att jobba med sig själva i meditaiton, yoga och andligt vägledande samtal med präster.

Inom kort blir en forskningsrapport från Stockholms universitet om klostret offentlig. Och i klostret väntar kanske särskilt personalen på den här rapporten om effekterna av "Klostervägen" som det kallas.

Kriminalvårdare Joakim Soldan tror på positiva resultat.

– Vi har ju haft ett antal bröder här som vi ibland kanske har upplevt - när man läser historiken och utredningarna - att man haft en farhåga för hur det här ska gå.

– Sedan har den personen kommit hit och man har visat på en positiv utveckling. Man har kunnat hantera sådant som har varit väldigt utmanande tidigare men man har klarat av det när man varit här. Och det har varit mycket uppmuntrande, säger Joakim Soldan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista