Ryggsäck i skolkorridor. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Norrköping

Ilska bland föräldrar efter nystartad klass för nyanlända

1:53 min

Föräldrar reagerade på bristen på information när det startades en förberedelseklass för nyanlända på Vikbolandsskolan i Norrköping. Nu efterfrågar rektorn gemensamma rutiner för hur föräldrar ska informeras. 

I samband med att 14 nyanlända elever började i en förberedelseklass på Vikbolandsskolan vid vårterminens start fick rektorn Heida Östlund ta emot flera samtal och mejl från föräldrar som reagerat på att de inte fått någon information om att klassen skulle startas och de efterlyste också en handlingsplan mot våld och hot på skolan. Enligt Heida Östlund blev det också en del skriverier på sociala medier.

– Vad jag förstår så handlar det om rädslor. Det som skrevs i mejl och sas i telefon till mig handlade om saker som hänt i Sverige med nyanlända eller som sagts på nyheterna, säger Heida Östlund som är rektor på Vikbolandsskolan. 

Heida Östlund tycker att föräldrar ska få information om att det startar en helt ny klass med nyanlända men hon säger att hon samtidigt har skolans styrdokument att förhålla sig till och att hon inte kan särbehandla någon elev.

– Våra handlingsplaner gäller för alla våra elever. Jag kan inte och får inte göra skillnad på människor. i gör inga nya särskilda handlingsplaner för att det börjar nyanlända elever hos oss.

Hon har fortfarande oroliga föräldrar som hör av sig till henne och hon önskar nu att alla som behöver tar kontakt med henne för att de ska kunna möta oron.

Hon önskar också att det skulle finnas gemensamma rutiner i Norrköpings kommun om hur man ska informera och bemöta föräldrar och elever när det kommer nyanlända barn till skolan.

– Det vore bra om alla skolor gjorde lika, säger Heida Östlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista