Polisbil och ambulans.  Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

12 års fängelse för mordförsök i Norrköping

"Starka drag av ett avrättningsförsök"
1:54 min

En 30-årig man döms till tolv års fängelse för mordförsök på en 20-årig man i stadsdelen Hageby i Norrköping i oktober förra året. Vid mordförsöket sköts den 20-årige mannen bland annat i halsen. 

– Gärningen har enligt tingsrättens uppfattning har ganska starka drag av ett avrättningsförsök. Det gör att gärningen har ett högt straffvärde, säger rättens ordförande, rådman Anders Heiborn.

I oktober förra året utsattes 20-åringen för ett mordförsök i Hageby i Norrköping. Och i slutet av januari, dagen innan rättegången om mordförsöket på honom skulle starta, dödades han.

En mördad målsägande och vittnen som inte ville svara på frågor tvingade åklagaren Torsten Angervåg att till stor del använda sig av bandade polisförhör med både målsägande och vittnen.

Den typen av bevis har vanligtvis lägre bevisvärde i domstol men inte i det här fallet.

Enligt Anders Heiborn spelade polisförhören en avgörande roll. Särskilt förhöret med 20-åringen efter mordförsöket på honom.

– Skillnaden i det här målet är att här finns det ett långt videoförhör med målsägande när han låg på sjukhus. Där kan man genom ljud och bild se hur reagerade och hur han svarade och hur frågorna ställdes. Det gör att ett sådant förhör naturligtvis har ett större värde än ett kort konceptförhör.

Under de senaste åren har det skett flera grova brott med koppling till kriminella nätverk i Norrköping. Åklagaren Torsten Angervåg tror att domen skickar viktiga signaler till de här grupperna.

– Jag tycker att det skickar viktiga signaler om att det hjälper inte att försöka skrämma vittnen eller målsägande till tystnad, säger Angervåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".