Brooklyn bar. Foto: Lovisa Waldeck/Sveriges Radio
Knivattacken inträffade utanför Brooklyn bar. Foto: Lovisa Waldeck/Sveriges Radio
Norrköping

Åklagare yrkar på fängelse för mordförsök

1:34 min

I dag inleddes rättegången mot den 19-åring som misstänkt ha knivskurit två ordningsvakter svårt i Norrköping i september förra året. Åklagaren yrkar på fängelse för 19-åringen som i förhör säger sig inte minnas händelsen. 

Rättegången avslutas i morgon och idag har förhör hållits med den åtalade och med de drabbade vakterna.

19-åringen nekar till anklagelsen och att han har saknat motiv och uppsåt. Vakterna tror att det är händelser tidigare under kvällen som ligger bakom.

– Hugger man någon på ett visst sätt med ett livsfarligt föremål så menar jag att man indirekt har ett uppsåt att ta livet av den personen man attackerar, säger åklagare Annika Tiensuu.

Trots att det var lönehelg och kulturnatt så var det en ganska lugn kväll, trots en del fylla. Det säger vakterna i förhör.

Samma kväll förbereder sig 19-åringen och hans kompisar för en kväll på stan. De dricker stora mängde öl.

Två gånger under kvällen ska de senare bli avvisade av ordningsvakterna som senare blir knivhuggna. Men de kommer tillbaka en tredje gång.

Den här gången har 19-åringen tagit av sig sin tröja och bär en skjorta. Något som han säger sig ha gjort för att vakterna inte ska känna igen honom, och den här gången kommer han in.

Han minns sen i förhör att hans kompis blivit omhändertagen av vakterna inne på restaurangen.

Men det händelseförlopp som åklagaren sedan beskriver. Hur vakterna tagit ut och handfängslat kompisen, tryckt upp honom mot en vägg en bit från restaurangen och hur 19-åringen i samband med detta huggit vakterna i ryggen. Det säger han sig inte minnas. Nästa minnesbild är istället när han senare blir fasthållen av en polis.

Han menar dock att det faktum att han blivit avvisad tidigare under kvällen inte gjort att han var arg på vakterna och på något sätt ville hämnas.

– Han kan inte minnas något över huvud taget och säger sig inte ha något otalt med någon av brottsoffren. Det målsäganden kan lämna i förhör är ju spekulationer. De kan omöjligt veta vad personen som attackerar har för avsikter eller motiv. 

Åklagare Annika Tiensuu yrkar på fängelse för två fall av försök till mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista