Albin Gunnarsson och Oscar Björnsson diskuterar vindkraft. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Albin Gunnarsson och Oscar Björnsson diskuterar vindkraft. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Martin Eliasson från Försvarsmakten. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Martin Eliasson från Försvarsmakten på besök i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Mjölby

Fortsatt kritik mot Försvarets vindkraftsstopp

"Det är som en våt filt över utbyggnaden i länet"
1:29 min

Försvarsmaktens beslut att inte tillåta vindkraftverk inom fyra mil från Malmens flygfält fungerar bra enligt Försvaret. Men i Mjölby med omnejd är man inte lika nöjd.

Albin Gunnarsson från Fornåsa utanför Motala tycker beslutet är olyckligt för hela länets vindkraftsutveckling.

– Det är en våt filt man lagt över hela utbyggnaden i Östergötland, säger han.

Sommaren 2010 kom beslutet från Försvarsmakten om att inga objekt högre än 20 meter får resas utanför tätbebyggt område i en cirkel som sträcker sig fyra mil från Malmens flygfält.

Därmed stoppades vindkraftutbyggnaden i bland annat Mjölby som ligger i ett område med mycket gynnsamma vindförhållanden för vindkraft.

Nu har en del av de äldsta vindsnurrorna i Mjölby gjort sitt och behöver förnyas. Men alla byts inte ut utan några vindkraftsägare ger upp trots det fina läget.

Tråkigt, tycker Oscar Björnsson som är enhetschef på Mjölby Svartådalens energi i Mjölby.

– Idag har det kommit vindkraftverk som producerar mångt mycket över dem som redan är byggda. Och med den nya tekniken och det stora gerenerationsskifte som sker inom vindkraft så ser man att det finns bra vindlägen där skulle man kunna sätta upp stora verk och få en god ekonomi - men det får vi inte.

Martin Eliasson från Försvarsmakten svarar på kritiken mot beslutet om stopp för höga objekt runt Malmens flygfält:

– Vi vill ha möjlighet att kunna flyga lågt i flera riktningar och att nya piloter även om de har gjort ett fel ska ha möjlighet att kunna korrigera det och landa säkert, han.

Men beslutet är inte hugget i sten.

– Alla beslut omprövas och utvärderas, det är vår skyldighet som myndighet. Men för våra syften har det fungerat huvudsakligen som vi vill. Det vill säga att det inte har tillkommit några nya höga objekt runt våra flygflottiljer.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".